CZWO

Nieuw Project Zuid-Afrika

CZWO: Opstandig Zuid-Afrika

 

Na de steun aan het project in Palu in 2020 is de ZWO Commissie van de diaconie zich aan het oriënteren op een nieuw project voor 2021. Kerk in Actie heeft in Zuid-Afrika een aantal projecten waar kerken in Overijssel en Flevoland zich samen voor inzetten. Samen bereik je meer. Wij willen ons, als protestantse gemeente Almere, daarbij aansluiten.

Nederland heeft al eeuwenlang banden met Zuid-Afrika. In de 17e eeuw zetten de eerste Nederlanders hier voet aan wal. Na 1945 emigreerden veel protestantse Nederlanders naar Zuid-Afrika.

Vanwege de historische banden zijn er ook al eeuwenlang kerkelijke banden tussen Nederland en Zuid-Afrika. Kerk in Actie steunt er een aantal activiteiten van kerken en organisaties: theologisch onderwijs, diaconaal werk, training van gemeenten en steun aan kinderen en jongeren. Met andere kerken in Flevoland willen we in 2021-2022 de Zuid-Afrikaanse kerken helpen om de ongelijkheid in hun samenleving te doorbreken. Dat begint met een mentaliteitsverandering. We willen kinderen en jongeren steunen die opgroeien in een omgeving zonder kansen. Via onderwijs en sociale vaardigheden komen zij positiever in het leven te staan. Zij zijn de toekomst van Zuid-Afrika.

Kerk in Actie kiest ervoor juist die projecten te steunen, die een voorbeeld zijn voor de directe omgeving. Daardoor zien anderen dat er wel degelijk hoop en kansen zijn op een beter leven.

 

As jy snags nie kan slaap nie,

moet nie die skape tel nie,

praat met die herder’.

Zo maar een uitspraak van een Afrikaanse christen. Je moet er even over nadenken, en een glimlach van herkenning volgt.

Weetjes over Zuid-Afrika

Oppervlakte

1,2 miljoen km2

(30x Nederland)

Aantal inwoners

59 miljoen (2020)

Talen

Elf officiële talen, waaronder

Engels, Afrikaans, Zulu, Xhosa.

Religie

75% christen

25% niet-gelovig, moslim,

Hindoe, overig

Belangrijkste bron van inkomsten

Toerisme en mijnbouw

Hoofdstad

- Pretoria (bestuurlijk)

- Kaapstad (wetgevend)

- Bloemfontein (rechterlijk)

Grootste uitdaging

Sociale ongelijkheid

Toeristische attracties

- Wildparken

- Robbeneiland (gevangenis

Nelson Mandela)

Paascollecte

Veel zwarte jongeren in Pretoria hebben geen toekomstperspectief. Zij groeien op in gebroken gezinnen en gewelddadige wijken in een donkere omgeving. De helft van hen maakt de middelbare school niet af en 40% van de jongeren tussen 15 en 34 jaar is werkloos. De toekomst is voor hen vaak een duister gat. Samen met christelijke partners helpt Kerk in Actie deze jongeren de cirkel van armoede en uitzichtloosheid te doorbreken en licht te brengen in hun bestaan. Ze krijgen huiswerkbegeleiding en jongeren worden gestimuleerd hun opleiding af te maken. Ook krijgen ze bijbelonderwijs en hulp bij het verwerken van trauma’s. Via muziek, kunst, vakantiekampen en trainingen groeit hun zelfvertrouwen en ontdekken ze nieuwe mogelijkheden om hun leven vorm te geven. Met de collecteopbrengst krijgen onder meer 900 jongeren huiswerkbegeleiding.

U kunt dit werk steunen via de paascollecte in de kerken of door uw gift over te maken NL32 INGB 0000 2553 30, t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente Almere, o.v.v CZWO

Namens de CZWO-commissie en Dunja, alvast bedankt!

  • Petra van Os
  • Martin Koster
  • Klazien ter Veen
  • Johan Dekkers

 

 

Ons project in Palu

 

Palu in de put, uit de put.

De resten van de eerste kerk De eerste kerkdienst in de nieuwe kerk

Het is al weer ruim twee jaar geleden dat Palu werd getroffen door een aardbeving gevolgd door een tsunami.
Er waren meer dan 2000 doden.
Door de beving veranderde de grond op verschillende plaatsen in drijfzand.
De kerk Patmos met het trainingscentrum van de Protestantse kerk en het dorp Jono’oge werden meegevoerd in een modderstroom en volledig verwoest.

Gelukkig kwam van alle kanten de hulp op gang.

Ook wij in Almere voerden actie. De ingezamelde gelden werden via de stichting “Steun Partners en Projecten van ZWO” naar de kerk in Palu overgemaakt.


Na de ramp werd er verschrikkelijk hard gewerkt. We begonnen met noodhulp, maar eigenlijk meteen de wederopbouw.
Ook de Gemeente Patmos heeft hard gewerkt.

Vorig jaar december werd een gebouw in gebruik genomen als tijdelijk kerkgebouw. Dat zal fungeren als vergader- en ontmoetingsruimte als de definitieve kerk klaar is.


Door vrijwilligers werd veel grondwerk gedaan. Eind december was de kerk zover klaar dat er de eerste kerkdienst kon worden gehouden.

De Gemeente is heel dankbaar voor alle hulp die van alle kanten ontvangen werd.
De giften vanuit Almere gingen voornamelijk naar de Gemeente Patmos voor de herbouw van de kerk.

Gelukkig kon ook een flink bedrag worden overgemaakt voor hulp aan meer afgelegen gemeenten.

Dat geld werd voornamelijk gebruikt voor projecten die de zwaar getroffen dorpseconomie weer op gang moesten brengen. Zo gingen er cacao-, koffie-, kruidnagel-, nootmuskaat en andere gewassen naar verschillende afgelegen dorpen.Ook werden er geiten en eenden uitgedeeld (Als lening, terug te betalen met een aantal jongen).

Verschillende gemeenten kregen zakken cement en golfplaten voor de herbouw van kerken of pastorieën die door de aardbeving waren verwoest.
Ook deze kleine gemeenten brengen hun hartelijke dank over aan alle goede gevers in Almere.

Op 24 december 2020 zal voor de laatste keer voor het project Palu gecollecteerd worden.


Met de opbrengst van die collecte kunnen weer een aantal kleinere gemeenten geholpen worden bij de wederopbouw.

 

Ds. Pieter ter Veen